× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HK Dukla Ingema Michalovce


05.09.2023

V ďalšom pokračovaní predstavovania tímov tridsiateho prvého ročníka Tipos extraligy si priblížime donedávna najvýchodnejšieho účastníka našej najvyššej súťaže, michalovské „líšky“.

Na Zemplíne panuje po výsledkoch v minulej sezóne spokojnosť, a to aj napriek kostrbatým výkonom v základnej časti. Hoci sa Michalovčanom nepodarilo dostať do vytúženej prvej šestky a skončili až na ôsmej priečke, dokázali postupne v predkole otočiť sériu s Trenčínom, následne porazili v sérii na šesť zápasov trápiaceho sa, v tom čase úradujúceho majstra republiky, Slovan Bratislava. V semifinále mali na lopate aj neskoršieho majstra z neďalekých Košíc, postupový mečbal však využiť nedokázali a museli sa uspokojiť s konečným štvrtým miestom. Pre východniarov bude nadchádzajúca sezóna výnimočná aj z dôvodu päťdesiateho výročia klubu a zároveň pôjde už o piatu sezónu medzi slovenskou elitou.

V tíme ostala dôležitá kostra tímu, menovite Škorvánek, Mihálik, Glazkov, Macejko, Michalčin, Bjalončík, Buc, Paločko, Suja, Pereskokov a Vašaš, ktorí svojimi skúsenosťami a skvelými výkonmi vo vyraďovacej časti napravili pošramotené renomé a všetkých naokolo donútili zabudnúť na neúspešnú základnú časť.

Odchody: Duklu však opustili už počas minulej sezóny viacerí hráči a hlavne legionári, ktorých sa na Zemplíne vystriedalo niekoľko. Väčšina z nich nepriniesla vytúžené ovocie, ktoré sa často od zahraničných hráčov očakáva, a tým je produktivita. Mená ako Štajnoch, Bezúch, Lapšanský, Okoličány, Puliš, Bazevičs, Szypula, Winquist, Kristo, Gareffa, či Valentini boli pre viacerých sklamaním. Iný prípad sú však hráči ako Osburn (BK Mladá Boleslav), Hammond (Eisbären Regensburg), Pavlovs (HC 19 Humenné), Zabusovs (Prizma Riga), Galamboš (Vlci Žilina), Chalupa (HC Prešov) a Žitný (HC 05 Banská Bystrica), ktorí, či už svojimi skúsenosťami, alebo svojou nesmiernou kvalitou, dokázali ťahať oranžovo-čiernych za dôležitými víťazstvami. Najviac bude Michalovčanom zrejme chýbať jeden z najlepších, ak nie najlepší ofenzívny obranca minulej sezóny, Zach Osburn, ktorý bol najproduktívnejším hráčom svojho tímu a po sezóne si to namieril do českej extraligy, kde bude obliekať dres Mladej Boleslavy. Rovnako aj najlepší strelec „líšok“ v minulej sezóne, Roman Žitný, ktorý bol súčasťou výmeny do Banskej Bystrice.

Príchody: Do tímu pribudli noví hráči. Michal Kabáč (HC 05 Banská Bystrica) výmenou za Romana Žitného, rodáci a odchovanci Michaloviec Vladimír Glosár (HK Vitar Martin) a Samuel Solenský, Martin Bodák (obaja HK Nitra), Matej Gajan (HC´05 Banská Bystrica), Marek Korenčík (UMass-Lowell), Sebastian Jasečko (HK Poprad), Marek Valach (HK Dukla Trenčín). Káder „líšok“ rozšírili aj legionári Sena Acolatse (Iserlohn Roosters), Mitchell Heard (Toledo Walleye), Adam Varga (Orlando Solar Bears), Max Newton (Reading Royals) a Mathew Santos (Maine Mariners). Zaujímavosťou je, že Adam Varga sa vďaka slovenským rodičom a po nedávnom získaní slovenského pasu neráta do legionárskeho limitu a vedenie tak môže doviesť ešte jedného zahraničného krídelníka, po ktorom síce poškuľuje, avšak o žiadnom konkrétnom mene sa zatiaľ nahlas nehovorí. Na východ republiky sa podarilo dotiahnuť zaujímavé zahraničné mená aj vďaka novicovi v realizačnom tíme, Júliusovi Kovaľovi, ktorý donedávna pôsobil vo vedení „baranov“ z Banskej Bystrice, od roku 2015 ako športový manažér a získal s ňou majstrovský hetrik. Na Zemplíne bude pôsobiť ako skaut a predĺžená ruka pri kontakte so zahraničnými hráčmi. Najzvučnejšími menami v aktuálnom kádri „líšok“ sú minimálne podľa papierových predpokladov s vyše dvesto odohratými zápasmi v AHL Mitchell Heard, ktorý v minulej sezóne ECHL nazbieral za štyridsaťšesť zápasov štyridsaťtri kanadských bodov. Navyše, v Európe už pôsobil štyri sezóny v nemeckej DEL-ke. Sena Acolatse s viac ako tristo zápasmi v AHL a ďalšími viac ako dvesto v nemeckej DEL-ke a Max Newton, ktorý nazbieral v minulej sezóne základnej časti ECHL sedemdesiatdva bodov v šesťdesiatich siedmich zápasoch a v play-off pridal ďalších desať bodov za zhodný počet zápasov.

Prognóza: Michalovce sa po postupe do extraligy rýchlo začlenili medzi veľkých favoritov ako sú Košice, Slovan alebo Zvolen a napriek krátkej dobe medzi elitou už dokázali zožať pre klub úspechy v podobe tretieho, štvrtého a piateho miesta. Na východe je však hlad po úspechoch väčší a všetci, ktorí sa v Michalovciach točia okolo hokeja, majú len tie najvyššie ambície, pričom robia všetko preto, aby sa aj naplnili. V tíme udržali perspektívneho slovenského trénera Petra Kúdelku, ktorému pribudol do realizačného tímu bývalý hráč NHL Tomáš Surový a ďalej v roli asistenta pokračuje niekdajší kapitán Dukly a jeden zo strojcov senzačného postupu medzi elitu, Marek Kolba. Dôveru ďalej dostáva na pozícii športového manažéra bývalý hráč a srdciar Marek Mašlonka. Michalovčanom by v tejto sezóne s určitosťou nemala ujsť prvá šestka a ako sa hovorí, play-off je iná súťaž, vo vyraďovacej časti tak môžu Zemplínčania prekvapiť, ako sa im to už neraz podarilo.

 

autor: Peter Šimko I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY